In het kader van de week van de toegankelijkheid (4 t/m 8 oktober) heeft de gemeente Rotterdam stichting Oren en Ogen Tekort gevraagd een aantal (digitale) tours door Rotterdam te organiseren. Joan Titarsolej, lid van de Brede Raad 010, verzorgt één van de wandelingen, de audio stadstour.

Het thema van de week van de toegankelijkheid is dit jaar uit en thuis. Nu er weer meer mag en kan, rijst de vraag: Kán iedereen?

Audio Stadstour 2021 – door het nieuwste hart van Rotterdam

De Audio Stadstour 2021 leidt je door het nieuwe hart van Rotterdam. Je kunt luisterend meelopen met deze stadstour. Ga er even goed voor zitten of liggen, sluit je ogen, gebruik je verbeeldingskracht, loop mee en ervaar hoe je door goed te luisteren, voelen, ruiken en misschien zelfs te proeven, maar ook door te zien vanuit je geheugen, de stad kunt ontdekken. Leer het nieuwe hart van Rotterdam op een unieke manier kennen. Onder het motto: “Met gesloten ogen”. De online audiowandeling start op dinsdag 5 oktober om 10.00 uur en duurt 30 minuten
Meer informatie en inschrijven https://www.orenenogentekort.nl/audiotour-wvdt/

Video Stadstour 2021 – door en over het water: “Stromend Rotterdam”

Twee stadsgidsen, Kirsten en Gera die toevallig ook doof zijn, verzorgen deze videotour waarbij je oren niet meedoen. Een bijzondere tour door en over het water waarin de geschiedenis en architectuur opnieuw tot leven komen. Spelenderwijs leer je ook nog typisch Rotterdamse gebaren en nieuwe ins en outs over het prachtige Rotterdam langs de Maas. De online wandeling in gebarentaal (met ondertiteling) start op 5 oktober om 15.00 uur en duurt 30 minuten. Meer informatie en inschrijven https://www.orenenogentekort.nl/videotour-wvdt/

Beeld in Geluid – lancering en wandeling Rotterdam

BKOR en SIR presenteren op 8 oktober de Kunstroute Rotterdam – van Westersingel naar Wilhelminapier. Door een samenwerking met stichting Oren en Ogen tekort is deze route toegankelijker gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Met een QR-code kun je tijdens de route bij alle 30 beelden een beeldbeschrijving beluisteren op je eigen telefoon. Of je nu wel of niet goed kunt zien, je gaat in ieder geval anders kijken naar kunst op straat. Wil jij getuige zijn van de start van Beeld in Geluid in Rotterdam en de overhandiging van de eerste routekaart? Schrijf je dan in voor de lancering en de wandeling. Deze duurt van 10.30 uur – 12.30 uur, en begint bij het Tramhuis, tegenover Westersingel 50-52, 3014 AJ Rotterdam. Meer informatie en inschrijven https://www.orenenogentekort.nl/lancering-big-in-rotterdam/

Let op: van de lancering en eerste wandeling worden opnames gemaakt. Heb je daar bezwaar tegen, laat dit dan weten aan info@orenenogentekort.nl. Of schrijf je in voor alleen de wandeling van 13.30 – 15.00 u. Zelfde vertrekpunt.

Toegankelijkheid verantwoordelijkheid van ons allemaal

De afgelopen jaren heeft de Brede Raad 010 samen met ervaringsdeskundige Rotterdammers de gemeente Rotterdam geadviseerd wat er op de Lokale Agenda Toegankelijkheid (LAT) moest komen te staan. Eens te meer werd duidelijk dat toegankelijkheid gaat over alle terreinen van het leven. Wonen, werken, reizen, onderwijs, boodschappen doen, enz. Uit een onderzoek op het klankbord van de Brede Raad 010, De Stem van Rotterdam, bleek dat de toegankelijkheid van de supermarkt als basisbehoefte wordt gezien. Ook gaven de deelnemers aan dat de verantwoordelijkheid voor een toegankelijke stad bij ons allemaal ligt en zeker niet bij één wethouder, of één ambtenaar.

We hebben gezien dat de gemeente Rotterdam met het opstellen van de LAT heeft gewerkt aan de interne bewustwording en het maken van beleid voor alle Rotterdammers. Rotterdammers met een beperking hebben niet alleen te maken met de inrichting van de buitenruimte, de toegankelijkheid van gebouwen of de voorzieningen uit de Wmo. Toegankelijkheid en mee kunnen doen heeft ook te maken met welkom zijn in de stadswinkel, een website waar je goed je weg kunt vinden, begrijpelijk geschreven teksten. Het heeft bovenal te maken met gedrag en begrip. Erbij horen en mee kunnen doen is in deze tijd, ná Corona, een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Nieuws over

Brede Raad 010

Reactie op

Wmo

Armoedebeleid

Jeugdbeleid

Schulddienstverlening

Participatiebeleid

VN verdrag

Gemeente Rotterdam