Ons advies over de begeleiding van psychisch kwetsbare Rotterdammers kreeg als ondertitel mee: Hoe te vroeg besparen tot hoge kosten kan leiden‘. En dat is niet voor niets!

Zelfstandig wonen

In Rotterdam wonen steeds meer mensen zelfstandig thuis. Net als overal in Nederland. Ook kwetsbare mensen die soms nog begeleiding nodig hebben. Maar soms ontvangen zij die begeleiding niet, niet voldoende of niet vaak genoeg, wat leidt tot allerlei problemen. Zowel voor de mensen zelf als voor hun omgeving. Daardoor kunnen zij steeds moeilijker weer zelfstandig gaan functioneren en meedoen in de samenleving.

Ervaringen

In dit advies vind je ervaringen van Rotterdammers met de overgang naar zelfstandig wonen en de begeleiding daarbij. Hieruit wordt pijnlijk duidelijk wat te vroeg loslaten van begeleiding betekent voor de mensen die het aangaat en hun omgeving. Maar uiteindelijk ook voor de kosten: hogere kosten voor opvang van terugval, voor meer en (soms) duurdere zorg.

Geen simpele oplossing

Het is een complex gebeuren dat zeker niet simpel en eenduidig is. Niet in individuele situaties, maar ook niet in oplossingen. Toch ziet de Brede Raad 010 een rode draad rond de inzet van begeleiding in de ervaringen en signalen die we ontvangen hebben. Wij eindigen ons advies dan ook met een aantal concrete aanbevelingen.

Advies

Meer weten? Lees hier het complete advies Goedkoop is duurkoop – Advies Begeleiding van psychisch kwetsbare Rotterdammers.

Linus uit Snoopy boeken in grote menigte versus Linus alleen in het donker in de regen. Dus in de samenleving en buiten de samenleving

Andere adviezen rond de Wmo