De Heilige Boontjes is één van de succesvolle initiatieven in de stad. In het kader van de Participatiewet heeft de Brede Raad 010 met drie jongeren gesproken die of net zijn begonnen met hun re-integratie traject bij de Heilige Boontjes of het traject zelfs al hebben afgesloten en onderdeel uitmaken van de arbeidsmarkt. De begeleiding van de jongeren wordt gefinancierd door de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam.

Heilige Rotterdamse Boontjes is een project dat ontwikkeld is door Marco den Dunnen en Rodney van den Hengel. Het doel van dit project is (kansarme) jongeren uit Rotterdam aan het werk te krijgen. Koffie is het middel dat hierbij wordt ingezet. Heilige Rotterdamse Boontjes is een echte Rotterdamse speciality koffie.

Binnen een 50 weken durend traject worden jongeren onder andere geschoold in het vak van koffiebrander, barista, distributeur en verkoper van deze koffie. Het doel is dat de jongeren aan het eind van het traject over het juiste arbeidsethos beschikken, wat hen in staat stelt toe te treden tot de Rotterdamse arbeidsmarkt.

Danny (19 jr.): Ik was mijn baan verloren, maar schaamde mij te veel om een uitkering aan te vragen. Daardoor had ik geen inkomen en kwam ik steeds verder in de financiële problemen. Ik kon toen ook geen huisvesting meer betalen en sliep eigenlijk overal en nergens. Gelukkig kon ik wel steeds bij vrienden terecht. Maar je wilt uiteindelijk iets voor jezelf. Ik werk sinds begin januari (2017) via mijn coach van het Jongerenloket bij de Heilige Boontjes.

Ze hebben mij geholpen met alles weer op een rijtje te krijgen. Bijvoorbeeld met mijn schulden afbetalen, zodat ik ook weer een eigen huisje kon betalen. Ik heb dan inmiddels ook weer mijn eigen huis dankzij Marco en Rodney. Al met al heb ik het hier zo goed dat ik de Heilige Boontjes nu ook als mijn thuis zie.

Jafar (23 jr.): Voordat ik bij de Heilige Boontjes kwam werken zat ik in een Begeleid Wonen Traject. In augustus (2017) ben ook ik via het Jongerenloket bij de Heilige Boontjes terecht gekomen. Ik woon sinds kort weer zelfstandig. Ze hebben mij echt een kans gegeven. En begeleiden mij ook goed en zijn heel toegankelijk. Voor hun is iedereen gelijk. Er zijn lieve begeleiders, dat helpt ook.

Je begint net als iedereen gewoon onderaan. En al ben je eerst nog alleen maar aan het afwassen en opruimen, het is hier zo leuk dat ik gewoon zin heb om elke dag te komen werken. Ik wil gewoon verder en dat kan hier. Daarnaast zijn het ook allemaal gezellige mensen en is de sfeer goed.

Robin (27 jr.): Drie jaar geleden werkte ik nog als pijpfitter. Ik was zzp-er en had mijn eigen bedrijf. Ik was opgelicht en kwam hierdoor in de schulden. Van daaruit ging het helaas alleen maar slechter. Het solliciteren wilde toen ook niet echt lukken. Door de slechte economie waren er niet zoveel banen in mijn branche.
Via Rodney kreeg ik een kans om aan mezelf te werken. “Ze wilden mij oprecht helpen”. En ze zijn hier ook met mij begaan. Het is hard werken, maar het is echt super leuk om te doen.

Tijdens je re-integratietraject komt eigenlijk alles wel aan bod. Ik heb het traject helemaal doorlopen en houd mij nu voornamelijk elke dag bezig met  de koffie als vaste meesterbrander. Maar ook het contact met de klanten vind ik nog steeds erg leuk. Ik werk hier sinds januari 2016, alweer bijna 2 jaar!

Volgende maand het vervolg van hun verhaal!

Nieuws over

Brede Raad 010

Reactie op

Wmo

Armoedebeleid

Jeugdbeleid

Schulddienstverlening

Participatiebeleid

VN verdrag

Gemeente Rotterdam