De opvolger van Olga Commandeur bij Nederland in Beweging wacht een flinke uitdaging. Iedereen is het erover eens dat bewegen en sporten gezond zijn. Maar het lukt lang niet iedereen om consequent in beweging te blijven of te sporten. We vroegen de deelnemers van de Stem wat hen hielp om in beweging te blijven en wat het tegenhoudt.

Zelf thuis

Naast het sporten in de sportschool of in club verband doen Rotterdammers vaak thuis oefeningen en gaan ze vaak wandelen. De smart watch geeft inzicht in het aantal gelopen stappen en stimuleert hierdoor er meer te zetten. Ook het uitlaten van de hond is voor een aantal deelnemers de reden om veel te wandelen. Een van de deelnemers aan de Stem verwoordt het als volgt:

     “Ik moet bewegen om te functioneren. Ik beweeg regelmatig maar door mijn chronische ziektes is het moeilijk. De fysio helpt me hierbij. Twee keer per week. Daarnaast zwem ik als het openlucht zwembad open is. Binnen is het mij te benauwd. Dit is tegenwoordig meer bewegen in het water dan zwemmen omdat dat niet meer gaat. Maar we blijven het proberen en vooral proberen we er lol in te houden. Ik moet bewegen om te functioneren. Sport is altijd mijn hobby geweest. Als je het dan niet meer kunt is dat wel even slikken.”

Plezier

Plezier en samen met iemand bewegen noemen deelnemers als belangrijke motivatie maar ook regelmaat en het positieve effect ervan voor ogen houden: goed voor lichaam en geest, stress verminderend en het geeft energie, helpt om het vol te blijven houden.

Soms lukt het niet

De mensen die het niet goed lukt om te bewegen, noemen in het algemeen een lichamelijke beperking die hen tegenhoudt. Ze weten niet goed welke vorm van beweging voor hen geschikt zou kunnen zijn. Ook zijn de kosten voor sommigen een belemmering:

     “Voor minima zijn er allerlei regelingen om gratis te sporten/geld te krijgen voor sport. Als je modaal verdient, dan zijn die regelingen er niet. Maar sporten is behoorlijk duur. Vandaar dat wij daar op bezuinigen.”

Tips die Rotterdammers geven om te bewegen

  • Zoek iets wat je leuk vindt en wat bij je past door verschillende dingen uit te proberen.
  • Stel jezelf realistische doelen. Bijvoorbeeld: “ik wil drie keer per week dertig minuten gaan wandelen” of “ik wil in drie maanden tijd vijf kilo afvallen”. Door doelen te stellen en deze regelmatig te evalueren, kun je gemotiveerd blijven om te blijven bewegen en sporten.
  • Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht, bijvoorbeeld een smoothie of massage.

Verrassend wandelen

Het zou fijn zijn als er in Rotterdam verrassende wandelroutes zouden komen. Niet de bekende langs de Kralingse Plas, de Markthal, Erasmusbrug, etc. De Rotterdamse hoogtepunten zijn leuk voor toeristen. Maar voor de Rotterdammers kan een wandeling door de wijken juist interessant zijn. Bijvoorbeeld langs spoorlijnen zijn er allerlei groenstroken waar lokale initiatieven de omgeving mooi maken. Wandelroutes in combinatie met “verborgen” horecazaken zijn ook een veel genoemd alternatief.

En als dat allemaal niet lukt, dan toch maar even afstemmen op Nederland in Beweging?

Nieuws over

Brede Raad 010

Reactie op

Wmo

Armoedebeleid

Jeugdbeleid

Schulddienstverlening

Participatiebeleid

VN verdrag

Gemeente Rotterdam