Bewegen of sporten is gezond! Maar het lukt lang niet iedereen om consistent in beweging te blijven of te sporten. Onlangs bleek nog dat Nederlanders sinds de pandemie minder zijn gaan sporten. We vroegen de deelnemers van de Stem (ons digitale klankbord) wat hen hielp om in beweging te blijven en wat hen tegenhoudt.

Sportschool of thuis

Naast het sporten in de sportschool of in clubverband doen zij vaak thuis oefeningen wandelen ze veel. De smart watch geeft inzicht in het aantal gelopen stappen en stimuleert hierdoor er meer te zetten. Ook het uitlaten van de hond is voor een aantal deelnemers de reden om veel te wandelen. Een van de deelnemers schrijft:

Ik moet bewegen om te functioneren. Ik beweeg regelmatig maar door mijn chronische ziektes is het moeilijk. De fysio helpt me hierbij, twee keer per week. Daarnaast zwem ik als het openlucht zwembad open is (binnen is te benauwd). Dit is tegenwoordig meer bewegen in het water dan zwemmen omdat dat niet meer gaat. Maar we blijven het proberen en vooral we proberen er lol in te houden. Ik moet bewegen om te functioneren. Sport is altijd mijn hobby geweest. Als je het dan niet meer kunt is dat wel even slikken.”

Plezier

Plezier en samen met iemand bewegen worden genoemd als belangrijke motivatie maar ook regelmaat en het positieve effect ervan: goed voor lichaam en geest, stress verminderend en het geeft energie. Die elementen helpen om het vol te blijven houden.

Belemmeringen

De mensen die het niet goed lukt om te bewegen noemen in het algemeen een lichamelijke beperking die hen tegenhoudt. Ze weten niet goed welke vorm van beweging voor hen geschikt zou kunnen zijn. Ook zijn de kosten voor sommigen een belemmering. Zo laat een deelnemer weten:

“Voor minima zijn er allerlei regelingen om gratis te sporten/geld te krijgen voor sport. Als je modaal verdient, dan zijn die regelingen er niet. Maar sporten is behoorlijk duur. Vandaar dat wij daarop bezuinigen.”

Tips om te bewegen:

  • Zoek iets wat je leuk vindt en wat bij je past door verschillende dingen uit te proberen
  • Stel jezelf realistische doelen: Bijvoorbeeld: “ik wil 3 keer per week 30 minuten gaan wandelen” of “ik wil in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen”. Door doelen te stellen en deze regelmatig te evalueren, kun je gemotiveerd blijven om te blijven bewegen en sporten.
  • Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht: bijvoorbeeld een smoothie of massage.

Verrassende wandelroutes

Het zou fijn zijn als er in Rotterdam verrassende wandelroutes zouden komen. Niet de bekende tochtjes langs de Kralingse Plas, de markthal, Erasmusbrug, etc. Maar bijvoorbeeld juist door de wijken. De Rotterdamse hoogtepunten zijn leuk voor toeristen. Wandelroutes in combinatie met “verborgen” horecazaken zouden ook een uitkomst zijn. Aldus de deelnemers aan de Stem.

Nieuws over

Brede Raad 010

Reactie op

Wmo

Armoedebeleid

Jeugdbeleid

Schulddienstverlening

Participatiebeleid

VN verdrag

Gemeente Rotterdam